DİYABETE SEBEP OLAN ETKENLER NELERDİR?
Günümüzde birçok kişinin muzdarip olduğu diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinir. Tüm dünyada oldukça yaygın olarak görülen bir hastalık olan diyabet, ölümcül riskler taşır. Kanda bulunan şeker seviyesinin belirli bir aralığın üzerine çıkması hastalığın belirtileri arasındadır. Bu hastalık ile mücadele eden kişilerde insülin hormonu üretimi ya yetersiz olur ya da hiç olmaz. Bunların yanı sıra vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesi de mümkündür. Genellikle 35 ve 40 yaş üzerindeki kişilerde görülen diyabet türü tip2 diyabettir. Şeker hastalığı olarak da adlandırılan bu tipte insülin hormonu duyarsızlaşır. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
Tip 2 Diyabetin Belirtileri
Çok yemek yeme, çok su içmek, kilo kaybı ve ağız kuruması gibi belirtilerle kendisini gösteren tip2 diyabet farklı hastalıkların oluşumunu da tetikler. Her 11 yetişkinden birinin diyabet hastalığına yakalandığı düşünüldüğünde sorunun büyüklüğü de ortaya çıkacaktır. Her insanda farklı belirtilere sahip olabilen diyabet hastalığında ortak tanılar da bulunur. Bunlar ağızda aseton benzeri bir kokunun oluşması, ciltte kuruluk ve kaşıntının oluşması, yaraların normalden daha geç iyileşmesi, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma olması şeklindedir. Bunların yanı sıra bulanık görme, hızlı ve istemsiz kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk hissi de diyabetin nedenleri arasındadır.
Kimler Diyabeti Yakalanmaya Aday?
Tip1 ve tip2 olmak üzere 2 farklı türü bulunan şeker hastalığı genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzına bağlı olarak da görülebilir. Genellikle tip1 formunda olan rahatsızlıklar genetik faktörlere, tip2 formunda olan rahatsızlıklar ise yaşantısı şekline göre değişir. Tip2 diyabete yakalananlar stres, hareketsiz yaşam tarzı, ileri yaş, ebeveynlerede diyabet öyküsünün bulunması ve obezite gibi sebeplere bağlı bulunur.