Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Tazminat Hukuku
Tazminat, zarar görene zararından sorumlu olanın ödemesi gereken edimdir denilebilir. Bu hukuk dalına yönelik tüm sorumluluklar, tazminat hukuku başlığı altında toplanmıştır. Maddi ve manevi anlamdaki zararların tazmini için açılan davalara, tazminat davası denilir. Kişilik hakları ihlali sebebiyle açılan tazminat davaları genel olarak manevi, mal varlığında yaşanan eksilmeyi telafi için açılan davalara da maddi tazminat davası adı verilir. Yani yaşanmış olan zararın tazmini her 2 yolla da edinilebilir. Tazminat hukukunda tazminat hesaplama, zaman aşımı süreleri ve tazminat türleri; fazlasıyla dikkat ve özen gerektiren alanlar olduğundan bu hukuk alanında yürütülen çalışmaların son derece titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir. Tazminat hukukuna ilişkin tüm ayrıntılara sitesinden ulaşabilirsiniz.
Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?
Tazminat davası da diğer mahkemelerde olduğu gibi yetkili ve görevli mahkemeye dava dilekçesinin sunulmasıyla ve gerekli harçların ödenmesi ile başlatılır. Yetkili ve görevli mahkemeler, tazminatın konusuna göre değişiklik arz edilse de tazminat davalarının ekseriyeti, Asliye Hukuk mahkemelerinde açılır. Genel yetkili mahkemeler 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 6. maddesinde belirtilmiş olup genel yetkili mahkeme, zarara uğrayanın yerleşim yeri mahkemesidir. Tazminat hukuku kapsamındaki haksız fiillerde tazminat davaları, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 16. maddesinde belirtilmiş olan yer mahkemelerinde de görülebilmektedir. Bu mahkemeler şunlardır:
- Haksız fiilin işlendiği yer mahkemesi
- Haksız fiil sonucunda oluşan zararın meydana geldiği yer mahkemesi
- Zararın meydana gelme olasılığının bulunduğu yer mahkemesidir.
Zararların karşılanması için tazminat hukuku çerçevesinde açılacak olan tazminat dava süresi, tazminatın konusuna göre değişkenlik gösterir. Davada tanık dinlenmesi, bilirkişi raporları, olası maluliyet tespiti; dava sürecini uzatabilir. Bu durum, davaya bakan mahkemenin iş yüküyle de alakalıdır.