Mirasın İntikali için Ne Yapmalısınız?
Bir kişinin ölmesi ya da gaipliğinin ilan edilmesinin ardından mirasın yasal ya da atanmış mirasçılara devri söz konusudur. Türk Medeni Kanununda miras yasal olarak ölümün ardından varislere kalır. Ancak ölen kişiye ait mal varlığının varislere tanımlanabilmesi için miras intikal işlemleri yapılması gerekir. İntikal işlemlerinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi almak için internet sayfaları üzerindeki ilgili online sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
Miras Nedir?
Miras Arapça veraset kelimesinden gelir. Kökeni irs olan miras kelimesinin anlamı geride bırakılan şeydir. Hukuksal anlamı ise veraset yoluyla intikal eden mal, para ve mülktür. Bir kişinin ölümü veya gaipliği halinde arkasında kalan gayrimenkuk, menkul, mal, taşıt, para, borç ve alacak yasal mirasçılarına kalır. Bu mirasçılar saklı haklı yasal mirasçılar olabileceği gibi ölen kişinin atamış olduğu mirasçılar da olabilir. Mirasçıların kendilerine kalan mirasa yönelik hak ve yükümlülüklere sahip olabilmesi için ölümü takiben bazı işlemleri yapması gerekir.
Miras İntikal İşlemleri
Ölen kişiden kalan mirasın yasal mirasçılara intikal edebilmesi için bazı işlemlerin yapılması gerekir. Öncelikle veraset belgesi alınması ve beyanda bulunulması ve bunun ardından miras intikalinin yapılması gerekir. Miras intikal işlemleri bir kişi tarafından yapılabileceği gibi tüm mirasçlarla birlikte de yapılabilir. İntikal işlemi için tapu müdürlüklerine başvurmak gerekir. Kişinin kayıtlı gayrimenkul ve menkulleri tapu müdürlüklerinde yapılacak işlem sonrası mirasçılara geçer. Bunun için herhangi bir bedel ödemeye gerek yoktur. Bu işlem bedelsiz işlemler arasında yer alır. Miras intikali için kimlik belgesi, fotoğraf, veraset belgesi, temsil varsa temsil begesi, işleme konu olan mülke ait tapu belgesi, zorunlu deprem sigortası poliçesi lazımdır. Bu belgeler ile birlikte tapu müdürlüğüne gidilerek intikal işlemi yapılabilir. Daha fazla bilgi almak ve intikal işlemleri ile ilgili avukat talep etmek için online sayfaları ziyaret edebilirsiniz.