Kütüphanede Uyulması Gerekenler
GENEL KÜTÜPHANE KURALLARI
Günümüzde öğrencilerin gözünde kütüphaneler ders çalışma yeri olarak gözükse de kütüphanelerin asıl kuruluş amacı toplumun bilgiye olan ihtiyacını karşılamaktır. Her yerde olduğu gibi kütüphanelerde de belli başlı kurallar bulunur. Kütüphanede nasıl davranılır, neler yapılır ve nelere dikkat edilir .
* Öncelikle ses ve gürültü yapmamaya özen gösterilmelidir. Başka insanların çalışmalarıengellenmemelidir. Hatta, kütüphaneye girerken bile sessiz olmaya dikkat edilmelidir. Yemek ve içecekle kütüphaneye girmek yasaktır. Ayrıca, sakız çiğnenmemelidir. Cep telefonu kullanılmamalı, sessiz veya kapalı durumda kullanılmalıdır. Kulaklıkla müzik dinlenmemelidir. Kokulu gıda veya malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Kütüphanelerde bulunan çalışma alanlarına gereksiz yere özel eşyalar bırakılmamalıdır. Kütüphanelerin ortak alanlar olduğu hatırlanarak diğer insanlara rahatsızlık verilmemelidir. Bu nedenle yüksek sesle konuşulmaz ve hareket edilmez.
* Kitaplarla korunarak çalışmalıdır. Kitap üzerine karalama ve işaretleme yapmaktan kaçınılmalıdır. Sayfaları çevirirken dikkat edilmeli, fazla ses çıkarılmamalıdır. Başka insanlarında kullanacağını düşünerek kütüphane malzemelerine zarar verilmemelidir. Materyallere zarar veren kişilerle karşılaşıldığında uyarılmalıdır. Tüm uyarılara rağmen kitaplara ve diğer malzemelere zarar verilmeye devam ediyorsa kütüphane yetkililerine bildirilmelidir. Okuma salonlarında kimse rahatsız edilmemelidir.
* Kütüphanelerde kitap ya da diğer materyaller çabuk ve kolay olarak bulunabilmesi için belirli bir sisteme göre yerleştirilmiştir. Bundan dolayı raflardan alınan kitaplar kullanıldıktan sonra alındıkları yerlerine düzgünce bırakılmalıdır. Gerektiğinde yetkililerden yardım alarak hareket edilmelidir. Özellikle aranacak ya da bırakılacak kitabın yeri bilinmiyorsa görevlilere danışılmalıdır.
* Kütüphaneler temiz tutulmalıdır. Kütüphaneye girerken ayakkabılar silinmelidir. Çöpler çöp kutusuna atılmalı, çöp kutusu bulunmaması halinde kütüphaneden çıkmadan önce toplanmalıdır.
* Ödünç alınamayacak yayınların başında ansiklopediler, sözlükler, atlaslar, günlük gazeteler bulunur. Dergiler ise kayıt formu şartıyla kısa süreliğine ödünç alınabilir.
* Ödünç alınmış olan yayının kaybolması durumunda aynı yayının kütüphaneye teslim edilmesi gerekmektedir. Piyasada olmaması durumunda ise kaybolan yayının değerinde kütüphaneye ödeme yapılmalıdır.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Bir çok kütüphanede elektronik güvenlik sistemi bulunmaktadır. Bu nedenle hiçbir yayın izinsiz dışarı çıkartılamaz. Çıkartılmaya çalışıldığı takdirde kişi hakkında yasal işlem başlatılır. Kütüphaneden emanet kitap alındığında ise mutlaka kayıt yaptırılmalıdır. Verilen süre içerisinde kitaba zarar vermeden kullanılmalı ve tam zamanında kütüphane görevlilerine teslim edilmelidir. Yetkililerde izin almadan kitap çoğaltmanın suç olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle dijital yayınlar daha baskın gözükse de bir toplumun bilgi edinmesi ve aydınlanmasında kütüphanelerin önemi asla göz ardı edilemez. Bu nedenle kütüphane kuralları tüm insanlara aktarılmalı, kütüphanecilik anlayışı tüm topluma aktarılmalıdır.