Depresyon Çeşitleri Nelerdir ve Özellikleri

Depresyon Çeşitleri Nelerdir ve Özellikleri

Büyük Depresyon

Bir depresyona büyük depresyon diyebilmek için kişide, aşağıdaki belirtilerden en az dört tanesi bulunmalı, bunlardan her birinin en az iki hafta sürmesi gereklidir(çocuklarda bu belirti ve yakınmalardan üçünün iki hafta sürmesi tanı için yeterli olmaktadır): Kederli ya da huzursuz duygu durumu depresyonların en temel belirtisidir. Bu duygu durumu kişide durgunluk, ilgisizlik, isteksizlik gibi belirtilerle dışarıya yansıtılır. Kişi, karamsar, kötümser, mutsuz ve yalnız olduğundan yakınır. Yaşamaktan zevk almadığını söyler. 6 yaşından küçük çocuklarda söz konusu duygu durumları elemli, kederli yüz mimikleriyle anlaşılır. İlgi, istek, sevgi ve zevk azalması, cinsel isteğin azalması ve kaybolması. İştah azalması ya da iştah kaybı. Kilo kaybı. Ender olarak iştah artması ve kilo alma. Uyku düzeninde bozukluk. Uykusuzluk, ender olarak aşırı uyku. Enerji ve güç azalması ya da kaybı. Buna bağlı olarak bitkinlik, halsizlik, yorgunluk. Bedensel ve ruhsal çalışma ve işlevlerde azalma. Ender olarak artma. Kişinin kendini aşağı, küçük ve yetersiz biçimde değerlendirmesi. Kendini aşağılaması ve yermesi. Günahkarlık ve suçluluk düşünceleri. Dikkati toplayamama, hafızada yavaşlama. Düşüncede dağılma. Düşüncenin toplanmasında yavaşlama ve bozukluk. Ölüm ve intihar düşünceleri. Elem ve kederle birlikte artmış olan duygu durumuna uygun olan sanrılar ve sabuklamalar (abuk sabuk konuşma, anlamsız davranışlarda bulunma, hezeyan). Ülkemizde, adına büyük depresyon diyebilmek için saydığımız bu belirtiler dışında sırasıyla şunlar da yer almaktadır: çalışmada yavaşlama, doyumsuzluk, bitkinlik, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, ağlama nöbetleri, uyku bozukluğu, kendini suçlama, karamsarlık, bedensel yakınmalar, cinsel istekte azalma, suçluluk, iştah azalması, başarısızlık, kilo kaybı, beden imgesinin çarpıtılması(dış görünüşünü beğenmeme), intihar düşünceleri, cezalandırma duygusu.

Mani

Mani bütün duygu durum hastalıkları arasında yer alır. Temel özelliği aşırı sevinçli, neşeli, şen, taşkın ya da tam tersi kızgın, öfkeli, duygu durumudur. Bunlara ek olarak şu belirtiler bulunabilir:

 Harekette, konuşmada, mimik ve jestlerde artma.

 Çağrışımda artma, düşünce uçuşması.

 Benlik değerinde artma, büyüklük düşüncesi.

 İstemli dikkatte azalma ve dağılma.

Maninin dört tipi vardır: Hipomani, had mani, hezeyanlı mani, konfüzyonlu mani. Hipomani, sürekli neşe ve kızgın duygu durumu ile ortaya çıkan, klinik tedaviye gerek duyulmayan, etkinlik ve hareketin artma durumudur. Had manide, yukarda sayılan bütün belirtiler bulunur. Klinik tedavi gereksinimi vardır. Hezeyanlı manide, mani tablosunda yer alan bütün belirtiler bulunabilir. Ancak büyüklük, düşmanlık ve kıskançlık hezeyanları ön planda yer alır. Bu nedenle klinik tablo ilk bakışta paranoid hastalıkları andırır. Konfüzyonlu manide, manide görülen belirtilere bilinç bozuklukları da eklenir. Bilinç alanı daralır, bulutlanır, karışır, görme ve işitme halüsinasyonları ortaya çıkabilir. Mani nöbetleri ortalama 2-4 ay sürer. Bir hafta süren nöbetler yanında bir yıl sürenler de vardır. Tedaviye direnç gösteren, iyileşmek istemeyen, yıllarca süren vakalara kronik mani adı verilir. İki Uçlu ve Tek Uçlu Depresyonlar İki uçlu hastalık klasik manik depresif psikoz, tek uçlu hastalık ise tekrarlayan depresyondur.