Building Information Modeling Tekniğini Kimler Kullanabilir?
Building Information Modeling İş Akışlarını Nasıl Etkiler?
Genel olarak Building Information Modeling, büyük firmalar tarafından kullanılıyor şeklinde yanlış bir algı vardır. Building Information Modeling; işlerinde daima kaliteyi ön planda tutan ve sürdürülebilirlik faaliyetlerini önemseyen herkesin kullandığı bir tekniktir. Building Information Modeling; inşaat sektöründe kusursuz faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlar. İnşaatın kontrollü ilerlemesi ve tam verim alınması sağlanır. Building Information Modeling kullanım tekniği hakkında daha fazla bilgi için https://idecad.com/architecture-engineering-construction/building-design/what-is-bim-building-information-modeling/ adresine tıklayabilirsiniz.
Building Information Modeling Kullanımları
Building Information Modeling iş akışlarını verimli etkilemesiyle biliniyor. Devlet sözleşmelerine tam anlamıyla uyulmasını sağlamaktadır. İşlerin hızlı ve doğru ilerlemesini sağlar. Projelerdeki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasında önemli rol oynar. Her iki tarafa net iş akışı olanağı tanımaktadır. Projenin şeffaf bir şekilde ilerlemesinde etkilidir. İşler Building Information Modeling sayesinde tekrarlanmak zorunda kalmaz. Böylelikle ekstra masraftan da muaf olunmuş olunur. Projelerin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkabilecek problemler önceden fark edilip ona göre bir yol izlenir. Maliyet hesaplama noktasındaysa hata payları en aza düşer. Proje bitinceye dek kontrollü bir nakit akışı olur. Oluşması muhtemel atıkların minimuma indirilmesinde çok etkilidir. Çevreye karşı duyarlı projelerin ortaya çıkmasını sağlar. Projenin inşasında çalışan birimlerin hepsi senkronize olarak çalışır. Proje süreci bütün olarak ilerler. Building Information Modeling inşaat projeleri için büyük avantaj sağlar. 3B Bilgi Modeli üzerinde kullanılacak bileşenler projenin süreçlerine göre detaylandırılmaktadır. Building Information Modeling;
- Tasarım oluşturma,
- Tasarım dokümanlarının hazırlanması,
- 3 Boyutlu koordinasyon,
- Metraj listesi hazırlama,
- Şantiye mobilizasyonu,
- Mevcut durum modellemesi,
- Faz planlama,
- Yapı sistem tasarımlarından oluşur.
Sıraladığımız tüm hususlar yapının sağlıklı şekilde inşa edilmesinde önemli rol oynuyor. Projenin doğru ve eksiksiz ilerlemesinde çok etkili kullanımlar olduğunu söyleyebiliriz.